Saturday, February 6, 2010

CANOSSA GARANTI

Tri dni, če ne dlje, smo bili brez interneta. Malo je manjkalo, pa bi prišlo do krize v našem internatu. Dr. Ražd je že javkal, da smo odsekani od sveta in take. Ko so se žice zopet sprostile, sem najprej odklikal pogledat, če še obstajam. Odgovor je bil dvoumen: možno je, ni pa gotovo. Nekako v stilu stopnjevanja dosežkov treh velikih matematikov: Kantorja (ki se je samoubil na dvorcu Devin), Goedla (ki jo je iz norišnice podurhal v ZDA, kjer je ugotovil, da mu zastrupljajo hrano in je torej našuntal soporogo, da je vskočila kot testna degustatorka) in Turinga. Slednji je bil za razliko od prvih dveh tudi praktično koristen. Razbil je nemški kodirni sistem Enigma in s tem veliko prispeval k zmagi nad nacisti. Za nagrado ga je domovina dve leti po koncu vojne obtožila in obsodila homoseksualnosti. Kazen je bila kemična kastracija z iber naddozo estrogena, da so Turingu zrasle lepe joške in se je samoubil. Toliko o domovini. Moja domovina je svet-smet-net. Najprej sem obiskal delo.si, nato sem se preko ibanke zazrl v sranje na poltekočem računu. Težko bi rekel, kaj je bilo bolj zanimivo. Še posebej, če ti tačas v otipljivem smetu pleše kazačok dr. Ražd aka bio-skulptor aka kardinal Roden.

Potrebuje kdo podnapise? Storitev je sicer plačljiva, ampak ni problema, ni problema. Danes je dr. Ražd vstal že ob 11.00 – hura! – navlekel gate na špehato rit in odhlamudral v neusmiljeno kruto puščavo. Za sabo je pustil to:

Inšalah bo našel pot nazaj. Resno, ga že zdaj pogrešam, šmrc in krc in ups, sem že spolzel čez rob brez oprijema in telebnil v temne depresije vodnjak. Razmišljam o nesrečnem matematiku Turingu. Kakšna Godlja! Tu ne pomagajo niti kantor, niti kanonik, niti sam nadškaf, odnosno kardinal Roden. Ni kaj, treba bo iti v Canosso … se je zdelo, ki mi je iz daljnega Taiwana priletel čudežen obliž:

Man: God?
God: Yes?
Man: Can I ask you something?
God: Of course!
Man: What is for you a million of years?
God: A second.
Man: And a million dollars?
God: A penny.
Man: God, Can you give me a penny?
God: Wait a second.

Zanimivo je, da v Djanetu, če je kakšna stvar res zanič, še vedno rečejo, da je made in Taiwan. Če pa obstaja minimalna možnost, da bo kakšna stvar morda ipak delala, rečejo garanti. No ja, evo ga, dr. Ražd že trka … spet je ključe izgubil.



No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.