Saturday, March 29, 2008

KAVIART

Zadnjič sem od enih zafnanih Angležev dobil v dar kaviar. (»Sva razmišljala, kaj naj ti podariva, ko si tak gurman, pa sva našla samo tale kaviar.«)

Dobro, podarjenim jajcem se ne gleda v zobe, ampak tekst na pokrovčku se pa vseeno lahko prebere in na njem je lepo pisalo Kaviar Made in Denmark, brendnejm je bil pa Kaviart. Ja super, in okus je bil še bolj puhel od imena. Ništa. Majkemi, da je bil en dan star subvencionirani maroški hlebček od vojaškega peka precej bolj aromatičen od tega danskega firlefanca. A potepuški psi lačni. Pa sem jim lepo nasul celo dozo kaviarta na tla. In kaj mislite, da se ga je kdo dotaknil? Nihče. Niti vnučki, niti mladiči, niti ofucana in zlajdrana stara fuksa mati, ki je bila že spet breja. Celo pregovorno garaške in neizbirčne mravlje so se danskega šmira nekam na široko izogibale.

Toliko o Angležih in danskem kaviarju.

Sicer pa živim sanje. Dakhla z okolico je čudovita, muhe so na dopustu v Nemčiji, v laguni vlada zatišje, naphano z optimizem špendirajočim melaninom. Yuhu. Ribe se mečejo iz vode in vsak špljas je jasno slišen, ptiči nažigajo, da je veselje, flamingi veselo brundajo in s kljuni žokljajo po sipkem blatu, stotine rdečih rakov se ob oseki grejo svojo plesno masovko. Ostrige so, ribe mi nosijo moji prvi sosedje – 2 km down the beach, kot se temu reče – ker enostavno ne vejo kam z njimi. Hja, lajf je gut, še posebej, ker je dokaj blizu en fajni tuš s toplo mineralno vodo v neomejenih količinah

in z izrazitim umetniškim štihom.

Sicer sem stacioniran na drugi strani Bele sipine. Ta je paradoks. Namreč sipine v obliki lunce so po definiciji potujoče sipine, tale pa ne samo, da ni potujoča, temveč je parkirana sredi morja! Baje edinstvena reč na svetu.

In ker do nje vodi zelo zelo vigi-vagi pista (bravo Fatman care!), niti slučajno ni nobene gneče. Samo ko je izrazita plima in če je veter ugoden, se prikadi kak kajter ali pa (še bolj redko) surfer.


Veter je zadnje tedne res hecen: večni pasati so izginili kot kafra, zvečer in zjutraj je bonaca, čez dan se dvigne zmorec, oziroma maestral, ki je tukaj pravi južnjak, ponoči pa brije lagan burinček, ki je - logično- severnjak. Vmes pa se lenobno pripelje kakšen vatel meglene vate.

Res, vreme za izležavanje na palubi kake jahte, v režiji Burin Yacht Kluba.

In ker je te dni, ko je bibavična amplituda poudarjeno jaka, poleg rib na pladnju morje divjih ostrig, ki so malo bolj resnega okusa od tistih gojenih, pa vongol in drugih, ekstravagantnejših školjk, nastopa fenom tega bloka dobro znani proteinski fenomen. Tako imenovani lattus majesticus:

Da ne rečem buzdovanus spuderaticus:

Sorči, ampak kje so dame?

Friday, March 21, 2008

POTEM PA

Sem pobral štoparja Tomaja iz Francije (ne s Krasa). Ki je bil tih in mlad in morda odprtih, morda pa ne preveč odprtih oči. Vsekakor pa nemoteč. Tko da ok.

 

 Bilo je še malo hajm in pljaž in brezglavega podmorskega življa,
In pa obisk ogromnega praprapragrobišča nekje v treh čoških,

 

ki pa iz aviona ipak izgleda precej bolje kot v živo na tleh. Za posladek so bile avtentične eht banane, ne tista naša zmrznjena in na silo zorjena jetra. Za posebej lačne (Moro) – tri banane v eni pakungi. Oziroma plačaš eno, dobiš tri. Ali obratno.

In seveda se je bilo treba tudi ljubljenčku/hiški malo posvečati.

 

Jebeš fiziko, danes je moderna nano tehnologija.

Fatman je tak car, da se lahko tudi po eni sami gumi pelje.

Thursday, March 13, 2008

LA MALA PATA


Verno čitateljstvo E-migratorja vse ah te plaže že pozna. Zdaj je žal v igri nov faktor. La mala pata. Strašna, kači slična jegulja, ki po pripovedovanju lokalcev zna biti tudi taaakoo doolga, ki v plitvinah zahrbtno preži na nič hudega sluteče avan-turiste. Da jih piči z bodico na koncu repa ali pa jih strupeno ugrizne. In kako uro kasneje je avan-turist že malo retro. Mrtvo meso. Kosilo za Malo pato.
Ko sem se vrnil iz Tišle in je v bližini obale temperatura strmoglavila na idealnih 25 stopinj, sem se najprej zaparkiral kar pred nov obcestni kompleks s črpalko, delavnicami, restavracijo in trgovinicami. Kraju se reče Daghmar (Saharci), oziroma Lamhiris (Maročani) in ni pravzaprav nič drugega kot nekaj pump, hotel in pripadajoče novozgrajeno naselje za Saharce, ki jim maroška oblast zastonj gradi prav fletne hiške, samo da bi bili lojalni državljani. Saharci v veliki večini to niso, pa hišk ne vzamejo ali pa jih takoj prodajo naprej. Maroški priseljenci hišk seveda ne dobijo. Za njih je rezervirano trdo delo za malo boljšo plačo kot na severu. Tako se med starimi in novimi prebivalci Zahodne Sahare ustvarjajo zamere in tenzije. Ambruške okoliščine skratka.

Na črpalki sem malo komuniciral z ljudmi (je kar pasalo), malo sodeloval pri spremljanju fuzbala in brkljal po računalniku. Ki se je namenil dokončno  škripniti ali kaj. Počutil sem se kot Tomaž Humar pod tistim pakistanskim helikopterjem. Škrabljač ekstremist. Naslednjega dne sem odrinil k morju, smer Cap Barbas. Bil je to zadetek v črno. Odkar so zaprli še malo južneje ležeči Corbero, ko so ugotovili, da tam ribolov res nima smisla, ker je drstišče vseh sort rib, je Barbas zadnja ribiška vasica pred mejo. Krasne plaže, krasen zalivček z romantično demoliranim pomolom, nekaj upravnih stavb in barakarsko naselje ribičev s severa. 600 tipov in niti ene ženske. Tu bi bila tudi najbolj grozildna Jelizaveta instantno deležna statusa Kylie Minogue.

Zbudil sem se še pred zoro in si v trdi temi ogledal lansiranje ribiških čolnov v morje. Lesena “patera” tehta okoli 800 kg, v morje se jo nese na utrjenih ramenih in potem se čoln drži, da ga ne prevrnejo valovi, tačas, ko poteka vkrcavanje opreme, 20 ali 15 konjskega izvenkrmnega motorja, goriva…


Čolnov je 67, od tega jih 22 začasno počiva, tako da lansiranje cele flote kar traja. Ko je vse na svojem mestu, krmar počaka na ugoden val in ful gas, gremo. Tako sem spoznal drobna mladeniča z imenom Tico in Aziz. Nosača. Trenutno vsak dan zneseta 44 čolnov v morje in popoldne spet ven. Barko prenaša 6 do 8 ljudi, se pravi 44 krat najmanj 100 kg, krat dva. Jaz sem nekoč z Matjažem Krivicem v Buždurju poskusil malo dvigniti čoln. Od takrat vsa puklasta hodiva po svetu.

Kot vsi ostali ribiči tudi Tico in Aziz živita v barakarskem naselju, zbitem iz naplavin in ostankov,