Wednesday, March 31, 2010

FOOD STAMPS

V ZDA biva 40 milijonov prejemnikov bonov za hrano. Njihove vrste vsak dan narastejo za dodatnih 20.000 ljudi. Slogan Food Stamp Program-a, oziroma Supplemental Nutrition Asistance Program-a (SNAP) je: Pet na dan. Five a day. Zveni znano? Merkator?

Kakorkoli, osebno se ne kvalificiram kot recipient  SNAP mane z nebes. Sem prebogat. Zato zbiram svoje Food Stamps. Pet na dan.

  

Vsak dan. Jaz delam na sebi.

Thursday, March 25, 2010

CHEKIRA SPET NAPLAHTALA GRANIČARJE!

Tokrat je naša brhka junakinja udarila v samo srce pasje procesije, ki se ji reče kapitalizem: Amerika, zemljo obećana. Pravzaprav bi moral iti jaz osebno, a mi je kot dolgoletnemu klientu našega zdravstvenega sistema gibanje dovoljeno zgolj v občini, v kateri imam prijavljeno stalno bivališče (nosim tudi rumeni trak na levi roki). No, Chekira se je širokogrudno odločila za Lufthanzija, mene pa meni nič tebi nič stlačila na dno kufra, z nalogo, da glumim kranjsko klobaso, če bo amerikanerski CBP (Customs and Border Protection) kaj zatežil. Po 12 urah leta se dejansko JE zataknilo zaradi bele gline, ki sem jo v terapevtske svrhe tihotapil v levem devžeju. CBP je mislila, da gre za četrt kilce prepovedane substance, med poznavalci znane kot  “hors”. CBP je cepnila v delirij, še posebej, ko sem kljub statusu kranjske klobase nekaj duhovičil z izreki in pregovori v klasični arabščini. Chekira pa je ostala hladna kot izključena mikrovalovka. Tudi ko ji je gumijasto orokavičen stot in cent sala s povišanim glasom ukazal, naj spusti hlače, se prikloni naprej,razširi žemljo in glasno kihne. Chekira je flegma izpeljala vse to in za nadgradnjo potom zadnje plati izstrelila projektil zelene sluzi sadističnemu pigu naravnost med oči. Ta je dropnil kvazi dead na tla, cvilil kot pujs in mevžasto klical okrepitve. Njegovi kameradi so družno grizljali freedom fries in glumili Francoze, itak.  Še takrat ko je pujsu raz nosni koren začel mezeti cvet rudeče krvi in je njegov pogled postajal iz trenutka v trenutek bolj “filozofski”. Da izgleda kot prešvicana poročena hindujka,  so ga kameradi brez pardona vlekli za nos. Chekira pa je z mano pod pazduho tiho kot pink panter  hit the streets obljubljene dežele. Eeeh moj batjuška, sinko dežele silnih produktov in neomejenih storitev. Pa vsi šljakajo kot kreteni, ker si ne morejo privoščiti prostega časa, ker time is money, to je: more time is less money. No time je a lot of money in zero time is … A v zraku povsod opojni vonj seksualno razvnetih japonskih češenj in češpelj.  Vsaj tu v San Franciscu, konec meseca marca 2010.

Chekira se veseli, da nisem več prtljaga, oziroma kranjska klobasa.


Eh, nekatere je tako preprosto razveseliti. Slava jim.

Thursday, March 18, 2010

THE EAGLE HAS LANDED, EL CONDOR PASSA

 

Približno včeraj po srednjeevropskem času, če se ne motim, je orel neslišno spodvil krila in pristal na popku obljubljene dežele: Chekira. In z njo jaz, ki sem tiho kot miška iz potovalke skeniral atribute Združenih Držav Premnogih Artiklov.


 
 

Umetni in naravni okus, ni da ni.

 

 
“Jej, bljuvaj, be hepi.” Me že ima, da bi zaprosil za azil.

Friday, March 12, 2010

KAJ PA KRMAR?

Kot kaže je s pilotom pod roko odšpanciral na lepše. Kar glede na to, da vremenska napoved ni baš ne vem kaj, niti ne čudi.Sunday, March 7, 2010

UBI BENE IBI PATRIA


Odkar sem mobilnik odvrgel v koš za smeti, mi je tisti del možgančkov, za katerega se je zdelo, da je že odmrl, čudežno spet začel funkcionirat. Kot bi vmes ne minilo pol stoletja in eno tisočletje. Alehlujah. Siva cona živi in brca, siva materija obstaja, svet ni samo črno-bel. Ves vzhičen sem potem šel na večurni sprehod po prestolnici ljube mi dvomovine. Bil je hlad, bril je veter. Serijsko zlorabljeno Barje je sredi dneva komatozno spalo. Pot ob žici skorumpirane Ljubljane je bila na večih mestih presekana. Hiš je vedno več in niso vse lepe. Dasiravno ima povprečen Slovenec izjemen občutek za lepo in uporabno. Poleg tega je tudi prav dober po po duši in srcu. Po vrnitvi med lastne štiri stene (metafora) se mi je v možgane naslikala samoobramba v tej obliki:

Nato sem poštefnal po še vedno neizpraznjeni popotniški malhi in izvlekel, trara …


Chekira je še vedno z menoj! Pretentala sva carinsko-graničarske organe Združene Ojrope, nategnila sva jih kot mačke, suhe in žejne sva jih prepeljala preko velike vode. Na sporedu žurka, na sporedu party.